انواع دار قالی فرش و تابلوفرش دستبافت و ویژگی های دار ترکی (تبریزی) + عکس
3100+در این مطلب توضیحات درباره دار قالی و انواع دار قالی بصورت ایستاده عمودی و افقی خوابیده و همچنین ویژگی های دار قالی ترکی و فارسی و عکس دار قالی ترکی و فارسی خواهیم داشت.
معرفی انواع دار قالی فرش و تابلوفرش دستبافت و ویژگی های دار ترکی (تبریزی) + عکس
دار یا دستگاه بافت تابلو فرش
بطور کلی دار قالی بافی یکی از مهمترین و اساسی ترین ابزار تولید قالی بشمار می رود و در حقیقت دار در قالی بافی نقش "پی" را در ساختمان دارد. دار قالیبافی به چهار چوبه ای (فلزی یا چوبی) بشکل مربع یا مستطیل گفته می شود که عمل چله کشی برای بافت فرش بر روی آن انجام می گیرد.
اجزای اصلی دار قالی بافی عبارتند از:
دو تیرک افقی, یکی در بالا به نام سر دار و دیگری در پایین به نام زیر دار که این تیرکها سره نیز نامیده شده و نقش عمده را در دستگاه قالیبافی ایفا می کنند.
دو تیرک عمودی در طرفین , یکی در سمت راست بنام راست رو و دیگری در سمت چپ بنام چپ رو.
پیچ ها و ستون ها: از جنس آهن بوده و بصورت حایل در نگهداری سره ها در وسط (قسمت میانی) دار عمل کرده و در سفت یا شل کردن چله ها بکار می رود . تعداد پیچ ها و ستون ها بستگی به عرض دار دارد.
دارهایی که امروزه برای بافت تابلو فرش استفاده قرار می گیرند اکثراً فلزی هستند. این نوع دارها معمولاً سبک تر بوده و حمل و نقل آنها آسان است. اما در این دارها دیگر فرش قابلیت پائین کشیدن روی دار و چرخاندن به پشت را ندارد ولی دارها دارای قابلیت سفت کردن و شل کردن و نیز بالا رفتن را دارند که این کار معمولاُ با پیچهایی که در تیرک عمودی در طرفین دار قرار دارند صورت می گیرد.
بطور کلی دار قالی به دو دسته عمده تقسیم می شود:
ا- دار عمودی (ایستاده) 2- دار افقی (خوابیده یا زمینی) که دار قالی در بافت تابلو فرش بصورت دار عمودی (ایستاده) بوده و این نوع دار رایج ترین دار در امر قالی بافی می باشد. دار عمودی خود دارای چندین نوع می باشد[1] که از معروفترین آنها می توان به دار ترکی (تبریزی) اشاره کرد. این نوع دار که به آن دار دو طرفه یا دو نفره (چله کشی با دو نفر ممکن می گردد) نیز می گویند برای بافت اکثر تابلو فرشها البته نوع فلزی آن در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد.
از ویژگیهای دار ترکی (تبریزی) می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در این نوع دار, فرش بافته شده می تواند در آن دوران کند و به این جهت با چرخاندن قسمت بافته شده از فرش به پشت دار امکان ادامه بافت برای بافنده در این دار مهیا می گردد.
معمولاً دارای چله های سفت (کشیده) می باشد.
پشت و روی فرش بافته شده قابل رویت می باشد.
شل یا سفت کردن بوسیله پیچ و مهره انجام می شود.
بطور معمول می توان دو یا سه بار نسبت به پائین کشی اقدام کرد.
امکان پرداخت بر روی دار میسر است.
برای چله کشی به دو استاد کار نیاز مند هست.